Herken je dat? Je wilt iemand een kaartje sturen maar je hebt geen idee wat je moet schrijven. Terwijl sommigen binnen no time mooie woorden weten te vinden ben jij uren op zoek naar troostende woorden. In deze blog geef ik een aantal tips.
Help! Wat schrijf ik op een rouwkaart?
5 tips voor een persoonlijke tekst op een rouwkaart
Na het overlijden van mijn ouders heb ik tientallen, misschien wel honderden troostkaarten en berichtjes ontvangen. Op veel van die kaarten stond ‘veel sterkte en kracht toegewenst’ of ‘hier zijn geen woorden voor.’ Iets wat ik zelf ook altijd schreef. Ontzettend lief natuurlijk maar de berichten die mij echt zijn bijgebleven zijn van degenen die een herinnering aan mijn ouders of een anekdote deelden. Deze berichten raakten mij en zorgden ervoor dat er weer een lach op mijn gezicht verscheen. De mooiste kaarten en berichten heb ik ook allemaal bewaard, zodat ik het altijd kan teruglezen als ik daar behoefte aan heb.
Nu ben ik zelf geen schrijftalent en ook ik kwam vaak niet verder dan iemand veel sterkte wensen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Iemand een kaartje sturen is al een ontzettend mooi gebaar. Je hebt tenslotte de tijd genomen om een kaartje te kopen in de winkel. Toch wil ik een paar handige tips met je delen (en als reminder voor mezelf) voor als je iets meer dan sterkte wensen op een kaartje wilt schrijven.
Tip 1: Deel een herinnering
Wanneer iemand is overleden zijn herinneringen iemands meest waardevolle bezit. Als jij degene hebt gekend dan kan ook jouw herinnering aan deze persoon heel waardevol zijn voor de nabestaande(n). Het delen van herinneringen biedt troost. Als je een kaartje schrijft denk dan eens terug aan die ene keer dat je deze persoon voor het eerst hebt ontmoet. Of aan de mooie karaktereigenschappen die deze persoon had. Weet je misschien nog een grappige anekdote?
Tip 2: Deel een foto
Heb je nog een foto van degene die er niet meer is? Stuur deze mee met de kaart en schrijf een kort verhaaltje bij de foto waar deze is genomen of waarom je dit zo een mooie foto vindt. Na een overlijden zijn foto’s vaak ontzettend waardevol. Grote kans dat jij nog een foto in bezit hebt die de familie nog niet heeft gezien.
Tip 3: Zoek een mooi gedicht
Je hebt degene die er niet meer is nooit gekend. Een herinnering of foto delen is niet mogelijk. Wat je wel kan doen is op zoek gaan naar een gedichtje dat troost biedt.
Tips voor mooie gedichten:
Caroline Duisings
Margreet Jansen
Toon Hermans
Floortje Agema
Tip 4: Tekst van een liedje
Ken jij een mooi liedje waar je kracht uithaalt? Een stukje tekst uit een liedje? Een nummer die een mooie herinnering aan de overledene oproept? Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek.
Tip 5: Laat je hart spreken
Een kaartje sturen om te laten weten dat je aan iemand denkt is al een ontzettend mooi en lief gebaar. Maak je vooral over de tekst geen zorgen. Als je oprecht bent dan is het altijd goed.
In de webshop van Lichtpuntjes hebben we troostkaarten die je kunt gebruiken bij verlies, ziekte of voor andere moeilijke gebeurtenissen.
Hopelijk helpen bovenstaande tips om meer woorden op een kaart te schrijven. Vergeet vooral niet dat het al heel veel betekent wanneer je laat weten dat je aan iemand denkt en laat je vooral niet tegenhouden wanneer je niet de juiste woorden kunt vinden.
Een ‘ik denk aan je/jullie’ op een troostkaart is ook voldoende om iemand een hart onder de riem te steken.