• No Products in the Cart

Over Lichtpuntjes

Ik zat in de bloei van mijn leven: ik was net afgestudeerd en de wereld lag aan mijn voeten. Terwijl het voelde alsof voor iedereen om mij heen het leven verder ging was ik bezig met rouwen. Niet solliciteren naar een droombaan of een wereldreis maken maar eindeloos formulieren invullen, een uitvaart regelen en ontelbaar veel zorgen. Het was een periode van overleven met heel veel vallen en langzaam opstaan. Een tijd die ik niet was doorgekomen zonder lichtpuntjes.

Het verhaal
Mijn naam is Lisa, geboren in 1990.  Mijn ouders zijn overleden toen ik 23 was. Van het ene op het andere moment was ik wees. Samen met mijn zus bleef ik achter. We ontvingen stapels rouwkaarten, bloemen en troostberichtjes. Af en toe stond er zelfs iemand voor de deur met een boodschappentas vol eten. Dat gaf zóveel steun. Ik denk er regelmatig nog met warme gevoelens aan terug.

Naast alle steun heb ik ook gemerkt dat ‘de dood’ vaak voor ongemakkelijke situaties zorgt. Mensen die een blokje om liepen als ze mij tegen kwamen of een praatje maakten en deden alsof er niets aan de hand was. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Gelukkig kan ik er inmiddels om lachen. De dood is ook best wel een lastig onderwerp. Iedereen is verschillend en gaat er anders mee om. Toch denk ik dat er nog een hoop te verbeteren valt op het gebied van rouw.

Missie
Een van mijn inspiraties en startpunt voor Lichtpuntjes zijn de vele rouwkaarten die we hebben ontvangen. Zó lief maar zoveel dezelfde kaarten! Naar mijn idee zijn de kleuren grijs, zwart en wit niet de enige die voor mogen komen op een rouwkaart. Het mag best allemaal wat lichter en eigentijdser. Er viel me iets op toen ik zelf op zoek ging: voor elke gelegenheid zijn er leuke kaartjes te vinden: geboorte, trouwen, een verjaardag of jubileum… maar een mooie rouwkaart of ander troostgeschenk vinden blijkt inderdaad nog niet zo makkelijk. Met Lichtpuntjes hoop ik daar verandering in te brengen. Ik wil laten zien dat er wel degelijk mooie alternatieven zijn voor rouwkaarten en andere troostkadootjes. Kleine gebaren die je aan iemand kunt geven als je even niet weet wat je moet zeggen.

Tot slot
De dood is heel verdrietig en donker maar mag in mijn ogen wat lichter benaderd worden. Ik ben op zoek gegaan naar mooie artikelen die troost bieden, zodat jij straks niet meer zo lang hoeft te zoeken. Alles is met liefde en aandacht gekozen en gemaakt door inspirerende ondernemers.

Door iemand die je liefhebt een klein gebaar te sturen, misschien juist op een onverwacht moment, kun je echt een  lichtpuntje brengen in de duisternis ♡.

Fotocredits: Astrid Kroon
www.kroniektekstenfotografie.nl