Ik denk aan je

Hoe steun je iemand die een miskraam heeft gehad?

Hoe steun je iemand die een miskraam heeft gehad?

Wanneer we praten over steunen, denken we vaak aan de fysieke aanwezigheid of een helpende hand bieden. Maar soms, vooral in tijden van verlies of na een miskraam, gaat het om veel meer dan dat. Het gaat om het bieden van troost, het laten zien dat je er bent, zelfs als woorden tekortschieten. In deze momenten kan een klein gebaar, zoals het geven van een troostpakket, een groot verschil maken.

De kracht van een luisterend oor

Een van de meest waardevolle manieren om iemand te steunen, is simpelweg door er te zijn. Luisteren zonder te oordelen of ongevraagd advies te geven kan iemand het gevoel geven dat zijn of haar gevoelens geldig en begrepen zijn. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

  • Bied een veilige ruimte waar gevoelens vrij geuit kunnen worden.
  • Bevestig dat het oké is om niet oké te zijn.
  • Herinner hen eraan dat ze niet alleen zijn in hun verdriet.

Het belang van gepaste troost

Troosten na een verlies kan soms uitdagend zijn. Je wilt helpen, maar hoe? We zijn vaak bang om iets verkeerd te zeggen, en zeggen daardoor soms maar niets. Mijn allereerste tip: laat altijd iets van je horen!

Daarnaast zijn er een aantal andere dingen die je kunt doen:

  • Vraag naar iemands behoeften. Hiermee laat je meteen zien dat je betrokken bent.
  • Wees proactief door bijvoorbeeld een datum voor te stellen om te gaan wandelen of samen iets te eten (als diegene daar behoefte aan heeft natuurlijk!)
  • Bied een luisterend oor
  • Vrouwen voelen zich vaak eenzaam na een miskraam. Laat daarom ook later iets van je horen.

Een gebaar van liefde en steun

Het mooie van steun bieden is dat het niet groots hoeft te zijn. Kleine daden van vriendelijkheid kunnen een grote impact hebben. Het gaat erom dat je laat zien dat je er bent, klaar om te helpen, te luisteren, of gewoon samen te zijn in stilte.

Vind je het nog steeds lastig, maar wil je wel graag laten weten dat je aan iemand denkt? Een troostpakket kan een mooie manier zijn. Dit pakket kan bestaan uit:

  • Een kaars in combinatie met een mooie troostkaart met bemoedigende woorden.
  • Comfort items zoals thee of een boek
  • Symbolische geschenken zoals bloemenzaden of een lichtje

Het idee is niet om het verdriet weg te nemen, maar om een lichtpuntje te bieden in een donkere tijd.

Ontdek onze troostpakketten

Bij Lichtpuntjes vind je diverse troostpakketten, zorgvuldig samengesteld om een lichtpuntje te bieden in moeilijke tijden. Elk pakket is gevuld met liefde en aandacht voor detail, met als doel troost te bieden en te laten zien dat je er bent voor iemand. Onze pakketten zijn een tastbare uiting van steun en liefde, iets wat woorden soms niet volledig kunnen uitdrukken, een gebaar waarmee je zegt ‘Ik denk aan je’.

Lichtpuntjes troostcadeau

Het verhaal van Lisa - eigenaresse Lichtpuntjes

Het was de zomer van 2014: Ik zat in de bloei van mijn leven, was net afgestudeerd en de wereld lag aan mijn voeten. Terwijl het voelde alsof voor iedereen om mij heen het leven verder ging was ik bezig met rouwen. Niet solliciteren naar een droombaan of een wereldreis maken maar eindeloos formulieren invullen, een uitvaart regelen en ontelbaar veel zorgen. Het was een periode van overleven met heel veel vallen en langzaam opstaan. Een tijd die ik niet was doorgekomen zonder lichtpuntjes.

Lees hier het hele verhaal van Lisa