Regelmatig heb ik gezocht naar de juiste woorden. Woorden die uitleggen hoe het is om een dierbare te moeten missen en wat het met je doet. Ik weet nog goed dat iemand 5 maanden na het overlijden van mijn ouders zei ‘is het nog steeds zo erg ja?’ Woest was ik (ook al liet ik dat toen niet merken). Op de vraag ‘hoe gaat het nu met je?’ durfde ik bijna geen antwoord te geven. Ik kon niet zeggen dat het goed met me ging, maar ik wilde ook geen ongemakkelijke situaties veroorzaken of overkomen alsof ik een zeur was. Inmiddels weet ik wel beter. Ik besef nu ook dat het vaak komt door onwetendheid. Het is soms lastig uitleggen dat er geen tijd staat voor rouwen.

Afgelopen week kwam ik dit filmpje van de BBC tegen. In 1 minuut wordt uitgelegd wat rouw precies is en wat voor effect het heeft op de rest van je leven. De scherpe kantjes gaan er af, maar het gemis gaat nooit voorbij.

De hele aflevering van de BBC over rouw vind je hier.