• No Products in the Cart

Help! Wat schrijf ik op een rouwkaart?

Herken je dat? Je wilt iemand een kaartje sturen maar je hebt geen idee wat je moet schrijven. Terwijl sommigen binnen no time mooie woorden weten te vinden ben jij uren op zoek naar troostende woorden. Na het overlijden van mijn ouders heb ik tientallen misschien wel honderden troostkaarten en berichtjes ontvangen. Op veel van die kaarten stond ‘veel sterkte en kracht toegewenst’ of  ‘hier zijn geen woorden voor.’ Iets wat ik zelf ook altijd schreef. Ontzettend lief natuurlijk maar de berichten die mij echt zijn bijgebleven zijn van degenen die een herinnering aan mijn ouders of een anekdote deelden. Deze berichten raakten mij en zorgden ervoor dat er weer een lach op mijn gezicht verscheen. De mooiste kaarten en berichten heb ik ook allemaal bewaard, zodat ik het altijd kan teruglezen als ik daar behoefte aan heb.

Nu ben ik zelf geen schrijftalent en ook ik kwam vaak niet verder dan iemand veel sterkte wensen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Iemand een kaartje sturen is al een ontzettend mooi gebaar. Je hebt tenslotte de tijd genomen om een kaartje te kopen in de winkel. Toch wil ik een paar handige tips met je delen (en als reminder voor mezelf) voor als je iets meer dan sterkte wensen op een kaartje wilt schrijven.

1. Deel een herinnering
Wanneer iemand is overleden zijn herinneringen iemands meest waardevolle bezit. Als jij degene hebt gekend dan kan ook jouw herinnering aan deze persoon heel waardevol zijn voor de nabestaande(n). Het delen van herinneringen biedt troost. Als je een kaartje schrijft denk dan eens terug aan die ene keer dat je deze persoon voor het eerst hebt ontmoet. Of aan de mooie karaktereigenschappen die deze persoon had. Weet je misschien nog een grappige anekdote?

2. Deel een foto
Heb je nog een foto van degene die er niet meer is? Stuur deze mee met de kaart en schrijf een kort verhaaltje bij de foto waar deze is genomen of waarom je dit zo een mooie foto vindt.

3. Zoek een mooi gedicht
Je hebt degene die er niet meer is nooit gekend. Een herinnering of foto delen niet mogelijk. Wat je wel kan doen is op zoek gaan naar een gedichtje dat troost biedt.
Tips voor mooie gedichten:
Caroline Duisings
Margreet Jansen
Toon Hermans
Floortje Agema

4. Tekst van een liedje
Ken jij een mooi liedje waar je kracht uithaalt? Een stukje tekst uit een liedje? Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek.

5. Laat je hart spreken
Een kaartje sturen om te laten weten dat je aan iemand denkt is al een ontzettend mooi en lief gebaar. Maak je vooral over de tekst geen zorgen. Als je oprecht bent dan is het altijd goed.

Hopelijk helpen bovenstaande tips om meer woorden op een kaart te schrijven. Heb jij nog meer tips? Laat het in een reactie hieronder weten!

Liefs, Lisa

5 augustus 2018
30 augustus 2018

7 Comments

 1. Beantwoorden

  Hélène van Leeuwen

  6 augustus 2018

  Hallo Lisa,
  Heel veel succes met je website.
  Ik denk ook dat het aan de behoefte van vele mensen zal voldoen.
  Inderdaad altijd lastig om de juiste woorden te vinden bij een overlijden.
  Ik ga je boek zeker bestellen.
  Hoop dat ik niet vaak kaarten bij je hoef te bestellen!:)
  Hartelijk groet,
  Hélène van Leeuwen.
  (Moeder van)

 2. Beantwoorden

  janna

  9 november 2018

  Ha Lisa,

  Wat bijzonder dat je na zo’n vreselijk trieste situatie, als het overlijden van je ouders, zoiets moois op de wereld zet! Heb je vader wel eens gezien op de verjaardag van Renée, een goede vriendin van me. Vond hem aardig en grappig, weet ik nog.
  Wat een goed initiatief je boek. Heb wat je op je website hebt staan ook ervaren bij het overlijden van ons eerste kindje (nog in de baarmoeder). Alleen een naam is wel erg kaal en hoewel niemand ons kindje kende heb je veel meer aan een paar welgemeende woorden.
  Veel succes gewenst met het verwerken en leren leven met jullie enorme verlies!

  • Beantwoorden

   admin

   24 november 2018

   Beste Janna,

   Bedankt voor je lieve bericht en mooie woorden.
   Wat verdrietig dat jullie je kindje hebben verloren. Zo een onzichtbaar verdriet…dat lijkt mij ontzettend moeilijk.

   Nogmaals dank! Veel liefs, Lisa

   Liefs, Lisa

 3. Beantwoorden

  Caroline Duisings

  28 november 2018

  Hallo Lisa,

  Ik ben verrast, vereerd en verheugd om mijn naam hier te zien staan. Misschien is het voor jouw lezers fijn om bij deze te vermelden waar mijn gedichten (waarvan een aantal inmiddels ook gebundeld is in de dichtbundel Taaltoveren) te vinden zijn, te weten via BalansDans.wordpress.com alsmede via http://www.facebook.com/BalansDans. Wees welkom!
  Hartelijke groet,

  Caroline Duisings.

  • Beantwoorden

   admin

   29 november 2018

   Hi Caroline! Natuurlijk! ik dacht dat ik het erbij had gezet, maar had de pagina nog niet bijgewerkt. Ik heb het meteen aangepast.
   Hopelijk gaat alles goed met je! Liefs, Lisa

 4. Beantwoorden

  Rachel Van zand

  13 november 2019

  Mooi was het om een lichtpuntje te mogen ontvangen. Het heeft echt een bepaalde waarde. De tekst was eveneens mooi maar het jammere is dat er niet bijstaat van wie het is.
  Misschien een tip om dit mee te vermelden.
  Het blijft wel mooi uiteraard.

  • Beantwoorden

   admin

   13 november 2019

   Beste Rachel, bedankt voor je bericht. Fijn om te horen dat het lichtpuntje een bepaalde waarde voor je heeft. Het kan zijn dat de verzender is vergeten zijn of haar naam neer te zetten bij het toevoegen van de persoonlijke boodschap. In dat geval is het inderdaad lastig te achterhalen wie de bestelling heeft verstuurd! Vriendelijke groet, Lisa

LEAVE A COMMENT