Wat schrijf ik op een kerstkaart voor iemand in de rouw?

De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd waarin we graag kerstkaarten versturen naar onze dierbaren om ze fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar wat als iemand in je omgeving een zwaar jaar achter de rug heeft of een dierbare heeft verloren? Het wensen van fijne feestdagen voelt dan misschien niet gepast.

Welke kerstkaart kies je?

Niet elke kerstkaart is geschikt voor elke situatie. De standaard vrolijke kerstkaarten met teksten als ‘I wish you a happy jolly Christmas and a happy new year’ kunnen confronterend zijn voor iemand die door een moeilijke periode gaat. In plaats daarvan kun je kiezen voor een neutrale, minimalistische kerstkaart zonder tekst, of kaarten met een mooi gedicht. Deze kaarten leggen minder nadruk op de gebruikelijke kerstboodschap, waardoor je zelf kunt bepalen wat je wilt overbrengen.

Wat schrijf je op de kaart?

Het vinden van de juiste woorden kan lastig zijn. Iedereen ervaart rouw anders en heeft andere behoeftes. Het belangrijkste is dat je laat weten dat je aan iemand denkt. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van een passende boodschap:

  • Noem de dierbare bij naam: Vermijd niet de naam van de overledene. Laat juist weten dat je aan die persoon denkt en dat je begrijpt dat de feestdagen confronterend kunnen zijn.
  • Deel een herinnering: Als je de overledene ook hebt gekend, kan het delen van een mooie herinnering troost bieden. Of deel een foto als je die hebt.
  • Erken iemands verdriet: Laat weten dat je begrijpt dat het een moeilijke periode is en dat het oké is als iemand zich niet oké voelt.
  • Deel een mooi gedicht of liedtekst: Als je zelf niet de juiste woorden kunt vinden, kan een gedicht of een stukje uit een liedje soms precies uitdrukken wat je wilt zeggen.
  • Een simpele ‘ik denk aan je’: Soms is een eenvoudige boodschap al genoeg. Het gaat erom dat je laat zien dat je moeite doet en aan iemand denkt.

Een symbolisch cadeau

Natuurlijk is het sturen van een passende kerstkaart niet de enige optie om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar een troostcadeau of een troostpakket. Dit zijn presentjes die geschikt zijn om naar iemand te sturen die door een moeilijke tijd gaan. Deze alternatieven cadeaus zijn vaak symbolisch, zoals een mooie kaars of een sieraad. Verstuur een troostcadeau in combinatie met een passende kerstkaart, en je zit altijd goed.

Tot slot: maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat om het feit dat je moeite doet om iemand te laten weten en voelen dat je aan diegene denkt. Dat is vaak al meer dan voldoende om iemand een goed gevoel te geven en minder eenzaam te laten voelen. En dat is uiteindelijk waar het om draait!