De feestdagen komen er weer aan: een periode waarin je misschien kerstkaarten gaat versturen naar iedereen die je dierbaar is. Je wenst ze fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Maar je hebt ook iemand in je omgeving die een moeilijk jaar achter de rug heeft en/of een dierbare is verloren en moet missen. Het wensen van fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar is dan niet altijd even gepast. Maar wat voor kerstkaart stuur je dan naar iemand die in rouw is? En wat schrijf je op deze kerstkaart? Hier volgen een aantal tips.

Wat voor een kerstkaart is geschikt?

Kerstkaarten zijn er in allerlei vormen en maten. Maar de gemiddelde kerstkaart is vrolijk, kleurrijk en benadrukt het samenzijn met familie en vrienden. Een vrolijke kerstkaart met woorden zoals ‘I wish you a happy jolly Christmas and a happy new year’ kan confronterend zijn voor iemand die door een moeilijke periode gaat. Vooruitblikken naar een nieuw jaar zonder die ene persoon kan erg confronterend zijn. En dat is precies niet het gevoel wat je wilt overbrengen met het versturen van een kerstkaart.

In plaats van de standaard vrolijke kerstkaart, zijn er kerstkaarten die meer geschikt zijn voor zo een situatie – zoals een neutrale, minimalistische kerstkaart zonder tekst, of kaarten met een mooi gedicht. Deze kerstkaarten focussen minder op de typische kerstboodschap, waardoor je zelf kunt bepalen wat het is dat je wilt overbrengen in een handgeschreven boodschap.

Wat zet je op een kerstkaart voor iemand die in rouw is?

Het schrijven van de juiste boodschap is soms lastig. Iedereen ervaart rouw anders en heeft andere behoeftes. Het feit dat je aan iemand denkt is al heel waardevol. Wil je iets meer schrijven dan alleen ‘ik denk aan je deze dagen’, dan hebben we een aantal tips voor het schrijven van een passende boodschap op een kerstkaart.

Noem de dierbare bij naam
Een veelgemaakte fout is dat de naam van iemand die er niet meer is wordt vermeden. Laat in de kaart juist weten dat je aan die persoon denkt en dat je begrijpt dat de feestdagen confronterend zijn als je iemand mist.

Deel een herinnering
Heb je de persoon die is overleden ook gekend? Het delen van een mooie herinnering aan diegene kan erg fijn zijn voor iemand. Kies ervoor om een fijne of grappige herinnering te delen. Of misschien kun je vertellen wat je zo mist of wanneer je aan iemand moet denken (bijvoorbeeld ‘bij de geur van kerstkoekjes denk ik altijd aan je lieve oma o.i.d.’) Of misschien heb je nog ergens een foto die je kunt delen? Dit kan erg waardevol zijn voor iemand in rouw.

Erken iemands verdriet
Laat weten dat je begrijpt dat het een moeilijke periode voor iemand is. En geef daarbij aan dat je aan ze denkt en dat het helemaal oké is wanneer iemand zich niet oké voelt in deze periode. Het erkennen van iemands verdriet kan diegene al heel erg helpen zich minder eenzaam te voelen.

Deel een mooi gedicht of een stukje tekst uit een liedje
Deel dan een mooi gedicht, of een stukje tekst uit een toepasselijk liedje. Je wilt een warm gevoel overbrengen. Als je zelf de woorden niet kunt vinden, dan is het delen van een passend gedichtje of een mooie zin of couplet uit een lied een goede oplossing.

Weet je echt niet wat je moet schrijven?
Onthoud goed dat een simpele ‘ik denk aan je’ al heel waardevol is. Meer is soms niet nodig, dus maak het jezelf vooral niet te ingewikkeld.

Kies voor een symbolisch cadeau

Natuurlijk is het sturen van een passende kerstkaart niet de enige optie om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar een troostcadeau of een troostpakket. Dit zijn presentjes die geschikt zijn om naar iemand te sturen die door een moeilijke tijd gaan. Deze alternatieven cadeaus zijn vaak symbolisch, zoals een mooie kaars of een sieraad. Verstuur een troostcadeau in combinatie met een passende kerstkaart, en je zit altijd goed.

Tot slot: maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat om het feit dat je moeite doet om iemand te laten weten en voelen dat je aan diegene denkt. Dat is vaak al meer dan voldoende om iemand een goed gevoel te geven en minder eenzaam te laten voelen. En dat is uiteindelijk waar het om draait!